Оптични модули - какво трябва да знаем за видовете и как да ги различаваме

Ако напоследък сте се сблъсквали с термина оптични модули и сте се чудили какво означава, или пък просто искате да научите нещо повече, тази статия може да Ви бъде от полза.

В днешния забързан и дигитален свят компаниите, и в частност центровете за данни, все повече се нуждаят от по-бързи интернет връзки и денонощна работа, за да затвърдят своето присъствие в мрежата и да предават данни до всяка една възможна точка. Това води до увеличение в търсенето на мрежова честотна лента и до неизбежното използване на различни видове активни мрежови устройства с портове, които имат скорости за пренос на данни като 40 гигабита в секунда и нагоре.

Нуждите от свързаност постоянно нарастват и познатите скорости за пренос на данни се оказват недостатъчни. Така на преден план се появява потребността от висока гигабитова връзка между отделните оператори, което се постига със съответните суичове, поддържащи различни скорости. Ето защо е важно да познаваме различните видове оптични модули на пазара, за да можем да направим информиран избор за най-подходящите за нас.

Оптичните модули се различават по няколко критерия:

  • скоростта на трансфер на данни;

  • разстоянието за пренос на данни;

  • видът на конектора;

  • видът на оптичните влакна;

  • броят на влакната;

  • максималната мощност на излъчвания сигнал;

  • дължината на вълната.

Оптичен модул тип SFP

Оптичните модули от вида SFP са от доста дълго време на пазара и обхващат широк спектър от приложения за Ethernet и оптични канали. За 1000BASE-T и 10GBASE-T те имат интерфейс RJ45 Copper Twisted Pair. За центровете за данни обаче оптичните версии, започващи с 10GBASE-SR/LR, са много по-важни. Напоследък все по-често се срещат и най-новите модули за 25GBASE-SR и 50GBASE-SR при мулти мод и до 100, 200 или дори 400 GBit на едномодови влакна, използващи WDM технологии за увеличени разстояния.

SFP модулите може да бъдат с LC или SC оптичен конектор. Тези, които са мулти мод, задължително са с дуплексен LC конектор. Сингъл мод модулите могат да бъдат с SC или LC конектор, като ако конекторът е SC, то задължително модулът е едновлакнов.

Напоследък тенденциите се насочват към използване на QSFP модули, защото те осигуряват редица предимства.

QSFP оптични модули

QSFP (Quad SFP+, Quad SFP28, Quad SFP56) е вид оптичен предавател, поддържащ едновременно 4 паралелни оптични предавания, както се изисква от различни SR4 Ethernet стандарти, сред които:

  • 40GBASE-SR4;
  • 100GBASE-SR4;
  • 200GBASE-SR4 и др.

Те имат MTP® /MPO интерфейс за оптична свързаност с 8 активни влакна - 4xTX & 4xRX. С други думи – имаме модули с едновременно мултиплексиране на 4 канала по 10G. QSFP се характеризират със значително по-малките си размери, а поради факта, че обозначават четири ленти за до 4 дължини на вълната, този вид трансивъри осигуряват по-висок капацитет на честотната лента в сравнение с SFP модулите.

QSFP са идеални за създаване на много ефективни конфигурации на Port-Breakout, което означава, че може да управляваме 4-те ленти като отделни канали и да ги свързваме с 4 SFP-та. Тези конфигурации са много рентабилни и затова популярни, тъй като спестяват място и са доста ефективни по отношение на ниската консумация на енергия.

Приемо-предавател QSFP-DD и OSFP

Най-новото поколение QSFP-DD (QSFP двойна плътност) и OSFP (осмична малка форма на фактор с възможност за включване) поддържат така наречените SR8 многомодови приложения като 400GBASE-SR8. По този начин те предоставят интерфейс за свързване MTP®/MPO-16 за 8xTX и 8xRX. За да се гарантира ниското ниво на шум за PAM4 кодирани протоколи, многомодовите версии също са с интерфейс APC (Angled Physical Contact). Версиите DR4 с единичен режим се нуждаят по подразбиране от MTP®/MPO-8 APC оптична свързаност.

Трансивърите QSFP-DD и OSFP се разглеждат като следващото поколение 800 Gigabit Ethernet стандарти, които са в процес на изпълнение и много скоро ще залеят както световните пазари, така и този на оптични модули в България. Версиите SR-8 поддържат Port-Breakouts дори за 8x50 GBit SFP канали, което позволява да се създават много компактни и високоефективни ИТ инфраструктури в центровете за данни.

Изводи

  1. За да бъде ефективна една структурна кабелна система, тя трябва да може да свързва всички тези различни трансивъри по много гъвкав и мащабируем начин.
  2. Едно от познатите решения е използването на trunk кабели в конфигурациите. Като се имат предвид различните опции на трансивъра, trunk кабелите трябва да активират както дуплекс (2 влакна), така и паралелни оптични предавания на 8 и дори 16 влакна. До разстояния от 100 метра, OM4 Multimode е най-ефективният вариант. Сингъл мод кабелите са задължителният избор за разстояния по-големи от 100 м.
  3. Съществуват няколко вида SFP и QSFP трансивъри, чиито разлики се опитахме да обясним в тази статия. Макар че някои от тях имат един и същ дизайн и външен вид, те са проектирани, за да предават различни скорости на данни. От това следва, че основната движеща сила за развитието на оптичните модули е необходимостта да се използва по-малък форм-фактор, за да се получи по-висока честотна лента.

Търсите модули за изграждане на бърза и надеждна свързаност, които отговарят на разширените нужди от производителност? Или пък се нуждаете от съвет и още информация по темата? Тогава незабавно се обърнете към нас. Ние от АйСи Интраком ООД винаги се стремим да предложим на нашите клиенти най-съвременните решения за изграждане на тяхната оптична мрежа, както и да дадем отговор на всички въпроси, свързани с активните оптични модули. При нас може да намерите богата продуктова гама от активно оптично оборудване, необходима за бързия и ефективен обмен на данни.