Как да изберем безжичен рутер

Избирането на подходящия безжичен рутер за дома или за един малък офис може да бъде доста объркващо.  Потребителят обикновено иска добра производителност и прилично покритие, но също предпочита да не го сменя през следващите няколко години.

Когато добавим към това и множество числа и характеристики като: 802.11N, AC1750, N900, потребителят започва да се чувства объркан и да се чуди за какво е всичко това? По-надолу ще представим кратко ръководство и някои съвети, които да се имат предвид, когато се избира и закупува безжичен рутер.

Първо, клиентът трябва да си отговори на въпроса – За какво точно ще се използва рутерът? Ако се нуждае само да направи безжична мрежа, може да се ограничи в доста евтини рутери и да похарчи по-малко от 50 лв. Ако има нужда от различни екстри като сигурност, контрол на съдържанието за деца и възможността да включва USB принтери и външни устройства за споделяне на информация, то тогава трябва да се избере устройство от по-висок клас.

Много потребители прибягват да четат ревюта по сайтове за потребителска електроника, преди да направят своята покупка. Тези ревюта обаче не винаги дават нужната и достоверна информация. От тези ревюта може да се получи само общо впечатление за опита на други потребители с даден модел рутер. В същото време безжичната свързаност е доста „капризна“ и производителността може драстично да варира от една локация до друга. Само защото даден потребител има страхотни (или ужасни) впечатления от даден рутер, не означава, че друг потребител ще има същите впечатления. Професионалните ревюта в контролирана среда са по-добър източник на информация за сравнение и взимане на решение кой модел да бъде избран.

По-надолу е списък с въпроси и малко информация, която може да бъде полезна на потребителя да избере подходящия рутер за неговите нужди:

Имате ли въобще нужда от безжичен рутер?
Безжичният рутер позволява на безжичните устройства (и жични такива) да се свръзват с интернет и да комуникират с други устройства във вашия дом или офис.

Някои хора работят само от един лаптоп или компютър, които може да са свързани директно с кабел или АДСЛ модем. Те може да нямат други устройства или потребители в дома си, които да имат нужда от свързаност. Ако се отнася и до вас и нямате нужда да се премествате от едно място на друго, когато сърфирате в интернет или играете игри, то тогава вие нямате нужда от безжичен рутер.

В днешно време обаче повечето хора искат и се възползват от предимствата на безжичният рутер. С Wi-Fi рутер, сърфирането в интернет от спалнята на горния етаж или споделянето на снимки, музика и видео с други потребители в дома или офиса е напълно възможно. Ако искате да се възползвате от това, тогава ДА, имате нужда от рутер.

Какъв вид мрежови потребител сте?
Един домашен потребител, който просто иска да сърфира в мрежата, не се нуждае от същия рутер като запален геймър, мултимедиен ентусиаст или пък от офис, който развива малък бизнес. Еднобандов рутер като NETIS WF2411 е опростен и с прилична производителност, която би задоволила всеки, който просто търси безжична свързаност и лесна настройка.

От друга страна, например, безжичният гигабитов рутер на NETIS WF2780 е идеален избор за тези, които искат да споделят видео и файлове с голям размер.

Еднобандов или Двубандов рутер?
Докато проучвате за рутери, вие несъмнено ще се натъкнете на термита „банда“ (англ. Bands). 2.4 и 5 GHz банди са честоти, на които безжичните устройства комуникират.

802.11 B и G устройствата използват 2.4 GHz честота, докато 802.11N могат да използват както 2.4 GHz, така и 5 GHz честота. 802.11ac използва само 5 GHz.

Еднобандовите 2.4-GHz –ви рутери са ориентиране главно към прости безжични мрежи. От друга страна, двубандовите, могат да работят на 2.4 и 5 GHz.

5 Гигахерцовата честота е по-свободна от тази на 2.4 GHz; по-малко оборудване използва 5 GHz. Поради това е по-подходящ за интензивна работа във вашата мрежа, като игри или споделяне на файлове, което се дължи и на подобрената му производителност.

Недостатък на 5 GHz е, че не може да предава сигнал на 2.4 GHz. Ето защо, ако търсите предимствата на 5 GHz честота, трябва да отчетете фактора "разстояние" при позиционирането на рутера в дома или офиса.

300Mbps, 900Mbps, 1900Mbps...Всички тези числа!

Когато закупувате рутер, ще забележите трицифрен номер, изобразен на повечето опаковки, които показват максималната скорост. До преди няколко години, 300Mbps беше стандартната скорост за повечето безжични рутери. Това означава тестване при най-добри условия, нещо което ние наричаме "чиста стая" с никакво външно влияние, където рутерът може да достигне скорост от 300Mbps. Оттогава рутерите бяха "напомпани" до скорости от 1750Mbps и 1900Mbps.

Малко вероятно е дали някога въобще ще видите тези скорости. Проблеми като пренасищане на каналите и влияние на външни фактори пречат на рутера в дома или офиса да достигнат тези теоретични скорости, посочени от производителите. При реални тестове, ако рутерът достигне до половината от обявената скорост, приемаме, че това е отлична скорост.

Разбира се, бързината на безжичния ви рутер няма нищо общо със скоростта на вашата интернет връзка. 300Mbps рутер няма да  направи вашата интернет скорост по-бърза отколкото 1900Mbps рутер. Тази скорост е определена от вашия интернет доставчик. Това, върху което по-бързият рутер оказва влияние, е производителността на вашата вътрешна мрежа: пренос на музика и видео, сподялена на файлове и др.

Имам ли нужда от 802.11n?
802.11n се превръща в стандарт в безжичните мрежи. Ако закупувате нов рутер, независимо еднобандов или двубандов, то нека бъде поне 802.11n рутер. И то нека не бъде "чернова" на 802.11n, което беше по-стария стандарт. 802.11n рутерите могат да работят в "mixed mode", така че устройствата, които не са 802.11n да могат също да се свързват.

Какво е 802.11ac?
На пазара се появиха множество рутери, които се рекламират като 802.11ac. 802.11ac е последният 802.11x безжичен мрежови стандарт. 11ac може да осигури почти 1Gbps пренос при идеални условия при двубандовите рутери или до 500Mbps до еднобандовите, увеличавайки ограниченията до 450Mbps при еднобандовите. Също така, 11ac е проектиран да предлага по-добър обхват от използвания в момента 802.11n на 5 GHz.

Уловката е, че 11ac стандарта е все още в процес на разработка и утвърждаване. "Wi-Fi Alliance" е организация, която тества дали различни мрежови продукти съответстват на това, което се обявява от производителите. Веднъж тествани, "Wi-Fi Alliance" позволява на производителита да продават продуктите си като сертифицирани от тях. Тъй като 802.11ac все още не е утвърден, на пазара няма продукти, които да са сетифицирани. Това обаче не спира производителите да предлагат "чернови" на 802.11ac рутери. Може би помните как преди години се появиха "чернови" на 11n рутерите, преди 802.11 да се утвърди като стандарт. Тези рутери бяха доста по-слаби от по-късно появилите се и сертифицирани 802.11n такива.

Подобна е сигуацията и с 802.11ac. 11ac рутерите се представят все по-добре и предлагат някои предимства пред 802.11n, като скорост и покритие. Все още обаче няма истински съвместими 802.11ac мрежови карти, обикновено само USB адаптери (въпреки че новите MacBook-ове на Apple имат вградени 11ac адаптери).

Така че, ако искате да си гарантирате рутер от "ново поколение", можете спокойно да си вземете 11ac рутер, но имайте предвид, че все още няма много устройства, които да се възползват от предимствата му.

Какъв вид сигурност?
Повече от новите рутери поддържат най-високото ниво на сигурност - WPA2. Ако се оглеждате за нов рутер – проверете дали поддържа WPA2.

Ако имате деца, то би било добре да обсъдите възможността за рутер с контрол на съдържанието, до което да имат достъп.

Други съображения
Ако търсите рутер, който не искате да сменяте скоро, обмислете да си вземете поддържащ IPv6. Рутер поддържащ IPv6 ще ви помогне да запазите вашата мрежа непокътната, когато вашият интернет доставчик премине също на IPv6.

Някои рутери предлагат също така екстри като слот за SD карти и USB порт за принтери или външни дискови устройства. Ако имате нужда от тези екстри във вашата мрежа, то тогава трябва да се огледате за рутери, които ги поддържат.

Надяваме се горното да даде малко повече увереност на потребители, когато се стигне до избор на рутер.