Ръководство при избора на кабелни чорапи

Чудите се как да инсталирате кабели по безопасен и същевременно с това удобен начин посредством кабелни чорапи? Ние от АйСи Интраком ООД сме се постарали да направим кратко ръководство, имащо за цел да:

  • ви запознае с основните функции на кабелните чорапи;
  • ви покаже какво е тяхното приложение;
  • ви предложи информация за това какви са различните видове, с които може да се сблъскате на пазара.

По този начин ще дадем отговор на въпроса ви, правейки изтеглянето на кабели по-лесно и спестявайки ви време и усилия.

1. Какво представляват кабелните чорапи?

Кабелните чорапи, известни още като кабелни захвати, осигуряват ефективен метод за изтегляне и полагане на кабели в труднодостъпни места и зони, сред които: пространства между стени и други сгради, тръби, шахти и т.н. Това включва работа с кабели с ниско, високо и средно напрежение. Ето защо стандартните кабелни чорапи се произвеждат от висококачествена и неръждаема стоманена оплетка или кевлар, което от своя страна ги превръща в инструменти за многократна употреба.

2. Каква е тяхната употреба?

Използването на кабелни чорапи не се ограничава само до кабелни приложения. По принцип, те могат да се използват и за поддържане или изтегляне на всякакви цилиндрични предмети в рамките на техния капацитет на захващане и натоварване.

Работното натоварване на кабелния чорап зависи от коефициента на сигурност, приложен към минималното разрушаващо натоварване. Приблизителното разрушаващо натоварване, посочено във всеки наличен сертификат, препоръчаните коефициенти на сигурност и всяка предполагаема или декларирана годност за целта са приложими само когато кабелните чорапи са нови и неизползвани.

Има много фактори, на които трябва да се обърне внимание преди да започне използването на кабелни чорапи. Това са:

  • размерът на кабелните чорапи – тяхната дължина и диаметър на кабелите, за които са предназначени;
  • стабилността им при захващане;
  • повърхността на захващане на кабела;
  • очакваната траектория на движение, включително възможните препятствия на терена, в който ще се използват;
  • съпротивителната сила на дърпаните кабели;
  • минимално разрушаващо натоварване на кабелните чорапи;
  • силата им на опън;
  • пригодност и съвместимост на всички използвани приспособления за изтегляне на кабели;
  • околната среда и работните условия.

Когато се изберат правилните кабелни чорапи, инсталирането на кабели през кабелни канали, тръби и изкопи се улеснява значително.

3. Основни функции

Кабелните чорапи често могат да се използват при подмяна на кабели, като се прилагат две захващания с твърда връзка или въртящ се елемент между захващанията, което пък позволява на стария кабел да се използва за изтегляне през новия заместител. Въртящите се връзки могат да се използват за намаляване на въртящия момент, предизвикан от оборудването за изтегляне на кабели, и на присъщото разположение на самите кабели, независимо дали са нисковолтови, средноволтови или високоволтови.

За да се предотврати превишаване на максималната сила на опъване на кабелите, може да се използва кабелен чорап, снабден с въртящ се елемент, за да се свърже връзката с кабела и да не се превиши максималното опъване на кабела. При изтегляне на кабели с механична лебедка или друг накрайник трябва да се използва устройство за ограничаване на натоварването, за да се гарантира, че напрежението на изтегляне, приложено към кабела, не надвишава максималното допустимо напрежение, посочено от производителя. Не се разрешава издърпването на кабели чрез директни и неконтролирани механични средства.

4. Видове кабелни чорапи

В зависимост от тяхната употреба и от това дали кабелните чорапи ще се използват за вече положен кабел или въже в трасето, за подмяна на стари или скъсани кабели, или само за изтегляне на оптични кабели, те се разделят на няколко вида:

  • Чорапи с едно ухо – предлагат се с единична, двойна или тройна плетка;
  • Чорапи с двойно ухо – могат да бъдат открити с единична или двойна плетка;
  • Чорапи с отворен край, наречени още двупроходни – те са предназначени за свързване на два кабела или въжета с цел изтегляне или поддържане.

При нас ще откриете голямо разнообразие от кабелни чорапи на водещи марки на пазара като тази на австрийския производител Runpotec и на италианския Volta Macchine, които имат различно приложение. Може да разгледате нашите предложения тук.

Екипът на АйСи Интраком ООД остава на ваше разположение за поръчки и възникнали въпроси, като винаги можете да се свържете с нас на имейл: [email protected] или да се обадите на телефон +359 2 9231781, за да намерим заедно най-правилното решение за вашата кабелна инсталация.