Превърнете електрическите кабели у дома в компютърна мрежа или „Какво е това Power Line”?

Powerline устройствата използват вашите домашни електрически кабели, за да свържат мрежовите ви устройства. Включете един Powerline адаптер към вашия рутер например, и можете да имате връзка от всяка стая у дома, където имате електрически контакт. Това е идеално решение за местата, където безжичната ви мрежа няма покритие.

Powerline устройствата обикновено идват като комплект, но винаги могат да се добавят допълнителни адатери, които да разширят вашата мрежа. Някои адаптери се свръзват към вашата мрежа като към тях се включи директно мрежови кабел, докато други - поддържат и безжични мрежи, като по този начин позволяват много лесно разширяване на безжичното покритие на вашия рутер.

Най-бързите Powerline продукти са почти толкова бързи, колкото и другите мрежови технологии. Те също така са сигурни и не отнемат много време за настройка. Powerline адаптерите – устройствата, които вкючвате във вашия контакт, биват основно два вида:

  • Ethernet Powerline адаптери, които свързват директно вашите устройства, със скорост до 500Mb в секунда.
  • Безжичните Powerline адаптери също използват вашата електрическа мрежа за пренос на данни, но се свързват с другите устройства, чрез безжична мрежа. Към момента най-бързите безжични устройства предлагат скорост до 200Mb в секунда.

В действителност обаче, е малко вероятно подобни скорости да бъдат достигнати. Тестове на различни Powerline комплекти показват, че тези от 200Mb обикновенно достигат скорости между 20 и 90Mbps, докато тези от 500Mbps могат да достигнат скорости до към 200Mbps. Също така трябва да се помни, че Powerline мрежата няма да бъде по-бърза от максималната скорост, която се поддържа от останалата мрежа.

За повечето потребители, 200Mb-вите устройства са достатъчни да задоволят техните нужди. Тези, които обаче искат да се възползват от високоскоростна свързаност, като 100Mb интернет, може да желаят да преминат на по-бързите 500Mb-ови адаптери.

Устройствата, които се предлагат от АйСи Интраком ООД, осигуряват свързаност на разстояние до 300 метра по електрическите кабели. Нашият съвет е да включвате адаптерите директно в контактите в стената, защото някои разклонители имат защити от пренапрежение, които чувствително биха влошили качеството и обхвата на вашата мрежа. Устройствата също така поддържат 128-битово криптиране, за да сте сигурни, че съседа ви няма да се включи „без да иска“ в мрежата ви. Винаги можете да се обърнете към нашия екип, ако имате въпроси относно изгражадено на подобен вид мрежа.