Разлика между MPO и MTP конектор
MPO MTP конектори

 

Повечето от нас, които сме се сблъсквали с претерминирани кабели, сме попадали на понятията МРО и МТР. Имали сме ги за съвместими и взаимнозаменяеми, но не сме се питали каква точно е разликата между тях. От CommScope са издали White Paper, който са озаглавили Clarification of Terminology - MPO and MTP® и който има за цел да поясни разликите между тези два конектора. По-надолу сме се постарали да дадем най-важното от този документ.

MPO конекторът е оптичен конектор за много влакна, който е описан в IEC-61754-7, “Fibre optic interconnecting devices and passive components - Fibre optic connector interfaces - Част 7: Type MPO connector family”; и TIA-604-5-D, ”Fiber Optic Connector Intermateability Standard, Type MPO”.

Понятието MTP е всъщност регистрирана търговска марка на фирмата US Conec. Това е понятие, което се използва от US Conec, за да опише техния конектор. МТР продуктът на US Conec е напълно съвместим с MPO стандартите. Ето защо може да се приеме, че МТР конекторът всъщност е MPO конектор.

MTP е описан от US Conec като: “Високо производителен MPO конектор с множество инженерни подобрения, целящи да подобрят оптичното и механично представяне, в сравнение със стандартните MPO конектори.” Част от тези подобрения са възможността да се сменя „пола“ на конектора; да се полира на място; свободна ферула, която подобрява параметрите под напрежение. Някои от тези подобрения са защитени с патенти.

На производителите, които използват компонентите на US Conec, директно или съгласно издаден лиценз, им е позволено и биват насърчавани да използват MTP името, за да опишат техните продукти. Маркетинговите усилия на US Conec са насочени да направят термина MTP широко известен, когато се използва за описване на MPO конектор. Ако консултантите и инженерите започнат да специфицират МТР конекторите, US Conec и техните лицензианти, ще се превърнат в директен доставчик на описаните решения.

Производителите, които използват основния термин MPO, може да използват или не компонентите на US Conec,  тъй като US Conec е само един от няколкото производители на МРО конектори. CommScope например не упоменават конкретния доставчик на конектори. Ето защо CommScope не използват наименованието MTP, когато описват тяхното решение за MPO.

В заключение е важно да се каже, че индустрията се развива постоянно, непрекъснато се появяват подобрения при производството, асемблирането, полирането, почистването и тестването. Ето защо компоненти от алтернативни доставчици, може също да постигнат върхови резултати. С други думи, продуктите произведени с конектори от други фирми, също постигат по-добри резултати от заложените в стандартите.

Повече информация за МРО продуктите, които АйСи Интраком предлага, можете да намерите тук.