С какви различни комбинации може да поръчате вашите мрежови или сървърни шкафове?

Шкафовете играят съществена роля в защитата на намиращото се в тях активно и пасивно оборудване. Те се използват широко при изграждане на офиси, дейта и колокационни центрове, банки, магазини и др. Предназначението им е да обединят на едно място мрежова инфраструктура като: пач панели, оптични панели, сървъри, суичове, рутери и други мрежови устройства, осигурявайки им оптимална защита от влага и замърсяване. Затова е изключително важно, след като решите от какъв тип и размер ракове се нуждаете, да разгледате някои от основните опции за конфигурация, с които се предлагат те. Не забравяйте, че не всички от тези комбинации са налични за всеки тип мрежови или сървърен шкаф. Запознайте се с тях отблизо:

Врати

От една страна, сървърните рак шкафове обикновено са тези, които имат предни и задни перфорирани врати, за да осигурят по-добро охлаждане на инсталацията, помещавана в тях. Това е изключително важно, защото много често монтираното в тези шкафове активно оборудване генерира огромно количество топлина. Задните и предните врати могат да бъдат изработени от различен материал, в зависимост от предложенията, налични за модела шкаф, като от вас зависи дали ще изберете предната врата да бъде снабдена и с прозорец от плексиглас, защото в този случай това може да доведе до ограничение на въздушния поток, преминаващ през шкафа.

От друга страна, мрежовите комуникационни шкафове в повечето случаи се предлагат с прозрачна врата от стъкло или някакъв вид плексиглас, тъй като оборудването, което е предназначено за монтаж в тях, не генерира толкова голямо количество топлина и поради тази причина не се налага тези ракове да бъдат с перфорирани врати.

Страници

Сървърните и стенните шкафове могат да бъдат конфигурирани със или без страници. Разделени на две части от всяка страна, страничните модули улесняват достъпа до шкафа. Страниците, при които липсват вентилационни отвори, подобряват ефективността на охлаждането, като предотвратяват рециркулацията на горещ въздух и поддържат постоянна температура вътре в шкафа.

Покриващи и аранжиращи панели

Комуникационните шкафове обикновено се предлагат с подвижен покриващ панел, като някои от панелите имат различен на брой отвори, които са предназначени за аранжиране на кабели, като съответно осигуряват лесен достъп до тях.

Колелца и нивелиращи крачета

Комуникационните рак шкафове обикновено се доставят с колелца, които ви позволяват да придвижвате шкафа по-лесно. След като шкафът е поставен на мястото си, колелцата могат да се заменят със здрави крачета, наречени още нивелири. Те поддържат теглото на шкафа и оборудването вместо колелцата, като също така ви позволяват да регулирате и изравнявате шкафа върху неравни повърхности. По ваше желание, сървърните шкафове могат да бъдат оборудвани и с по-големи, по-здрави колелца, които съответно издържат и по-голямо тегло и осигуряват по-голяма мобилност.

Стенните шкафове и шкафовете за външен монтаж обикновено не се продават с колелца, но можете да ги добавите към поръчката си, ако имате нужда от тях.

Ключалки

Шкафовете се предлагат с и без ключалки, тъй като заключването на вратите и страниците се изисква от някои стандарти за сигурност. Може да изберете ключалка за вашия шкаф за по-голяма защита независимо от оборудването, което се помещава в него, стига въпросният модел да го позволява.

Вентилаторни модули и термостати

За някои шкафове могат да бъдат поръчани и вентилаторни модули и термостати, които да осигурят още по-добра циркулация на въздуха. Те са подходящи за таванен или друг вид монтаж в комуникационния шкаф и създават дълготрайна и благоприятна среда за оборудването, намиращо се в него.

Цвят

Повечето шкафове се предлагат в елегантния черен цвят, но белите шкафове също започват да стават все по-популярни заради някои от предимствата, които дават, като например: те увеличават видимостта, намаляват изискванията за осветление и могат дори да понижат разходите за енергия при големите инсталации.

Монтаж без инструменти

Включените в някои шкафове отвори ви позволяват да инсталирате съвместими вертикални разклонители и кабелни аранжиращи панели, без да се налага да използвате винтове и монтажни скоби. Монтажът без инструменти спестява много време, когато ви се налага да монтирате и конфигурирате няколко стелажа.

И като за финал, важно е да се отбележи, че неправилният избор на шкаф за оборудване и непознаването на разнообразните възможности за комбинации, с които се предлагат различните модели, може да доведе до повреда на тази комуникационна техника или дори до по-лошо – да причини пожар в помещението. Екипът на АйСи Интраком ООД има богат опит в предлагането на сървърни и комуникационни шкафове и с удоволствие ще ви помогне да изберете най-подходящия такъв за вас. Свържете се с нас на  [email protected] или на +359 2 9231781, за да намерим заедно най-правилното решение за вашия шкаф.