Какво трябва да знаем за IP защитата и какви степени има?

Много често, когато купуваме даден уред, се сблъскваме с наименованието IP защита. Това е термин, обозначаващ степента на защита на едно електрическо оборудване. Независимо дали става дума за проливен дъжд, някакъв вид буря, или когато просто уредите се помещават на открито, те трябва да бъдат защитени както от прах, така и от вода. За външни приложения или във влажни помещения, прашни фабрични халета или дори под вода, IP класът на защита играе главна роля в опазване на електрониката, защото той предпазва от проникването на външни елементи, водещи до нарушаване на работата или до цялостното увреждане на устройството.

Чрез тази статия ние от АйСи Интраком ООД ще се постараем да обясним какво представляват IP класовете на защита и какво всъщност означават различните обозначения, за да бъдем максимално полезни и да ви спестим времето, прекарано в търсене и чудене.

  1. Рейтинг на IP защита

IP или International Protection (международна защита) е таблица с установени рейтинги на защита, която е дефинирана от европейското законодателство в международния стандарт IEC 60529. Тази абревиатура може да бъде срещната и като Ingress Protection, което всъщност означава защита от проникване. Чрез нея електрическите компоненти и устройства се подразделят на няколко степени според пригодността им за различни условия на околната среда в съответствие с IP кода. Ще забележите, че той се състои от две цифри. Първата цифра означава обхвата или степента на защита по отношение на проникване на твърди частици, докато втората цифра класифицира защитата срещу влага и течности.

IP защита

  1. Степен на IP защита

Строгият процес на тестване на системата за IP рейтинг осигурява стандартизация сред тестовите съоръжения по целия свят. Затова е важно да познаваме различните степени на защита, за да знаем какво е нивото на устойчивост на закупеното от нас оборудване. Първата цифра, която както стана ясно, обозначава степента на защита срещу проникване на твърди елементи, може да бъде следните стойности:

 

 

Цифра Степен на IP защита
0 Без специална защита
1 Защита от твърди предмети до 50 мм и от случайно докосване с ръка
2 Защита от твърди предмети до 12 мм и от случайно докосване с пръст
3 Защита от твърди предмети до 2.5 мм (инструменти или кабели)
4 Защита от твърди предмети до 1 мм (фини инструменти или проводници)
5 Ограничена защита от прахови частици и пълна защита от контакт
6 Пълна защита срещу проникване на прахови частици и пълна защита от контакт
IP защита срещу проникване на твърди елементи: стойности

Втората цифра, отговаряща за защитата срещу влага и от проникването на течности, показва, че уредът е:

Цифра Степен на IP защита
0 Без специална защита
1 Със защита от вертикално падащи капки
2 Със защита от пръскане с ъгъл до 15 градуса
3 Със защита от пръскане с ъгъл до 60 градуса
4 Със защита от пръскане от всички посоки в рамките на 5 минути
5 Със защита от струя с ниско налягане от всички посоки
6 Със защита от струя с високо налягане от всички посоки
7 Със защита от кратко потапяне на дълбочина до 1 метър
8 Със защита от високо налягане и от дълготрайно потапяне на дълбочина
IP защита срещу влага: стойности

Защитата от прах (първият кодов номер) може да има стойност от 1 до 6. С увеличаването на числото се увеличава и способността на продукта да се противопоставя на проникването на чужди предмети и прах. Например, продукт с код IP2X може да устои на чужди тела с размер 12.5 мм или по-голям, докато обект с код IP6X е прахоустойчив.

Вторият кодов номер, обозначаващ защитата срещу влага, следва същия формат, но може да има стойност от 1 до 8. Колкото по-голям е номерът, толкова по-висока е защитата срещу проникване на влага и всякакви течности. Например, устройствата с рейтинг на защита IPX4 могат да издържат 5 минути непрекъснато пръскане с вода.

В някои случаи, ако оборудването има само единия вид защита, се използва буквата X, която замества другия вид. Ако обозначението е IPX4, това означава, че липсва защита от твърди частици, а степента на влагоустойчивост е 4.

  1. Най-често срещаните класове на IP защита

Най-популярните комбинации от цифри, с които можем да се сблъскаме в ежедневието ни, са:

  • IP40: компонентите с IP40 са предпазени от чужди тела с диаметър по-голям от 1 мм;
  • IP54 и IP55: продуктите с IP54 или IP55 са защитени от прах и вода. IP54 осигурява защита срещу пръски вода от всяка посока. Продуктите със степен IP55 са защитени дори от силна водна струя, попадаща от всички посоки. Нашите шкафове за външен монтаж имат точно такава защита;
  • IP65: при клас IP65 е осигурена защита срещу водни струи, както и срещу проникване на прах. Това прави уредите прахонепроницаеми. Нашият Gigabit PoE+ удължител е точно такъв.
  • IP67 и IP68: Продуктите със защита IP67 и IP68 са едновременно и прахоустойчиви, и водоустойчиви. Те осигуряват 100% защита от допир, влага и природни стихии. Такъв например е инжекторът за външен монтаж, който освен това е и вандалоустойчив, както и конекторът за LAN кабели.

  1. Други видове защита

Друг важен клас за защита е този срещу механични удари, обозначаващ се с IK. В съответствие с европейските стандарти EN 50102 и EN 62262, а също така и с международния еквивалент - IEC 62262, са описани енергиите на удара, които даден корпус може да издържи. На практика това се отнася до устойчивостта на външните корпуси на вандализъм, например. Запознайте се със стойностите в последващата таблица:

IK ниво на защита Сила на удара Енергия на удара
00 0 J Без защита
01 0.15 J Удари с юмрук
02 0.20 J Удари с юмрук
03 0.35 J Удари с юмрук
04 0.50 J Удари с юмрук
05 0.70 J Удари с юмрук
06 1 J Удар с 500-грамов чук от разстояние 20 см
07 2 J Удар с 500-грамов чук от разстояние 40 см
08 5 J Удар с чук с тегло 1.7 кг от разстояние 30 см
09 10 J Удар с чук с тегло 5 кг от разстояние 20 см
10 20 J Удар с 5 кг чук, ритане, хвърляне на предмети от разстояние 40 см
10+ 50 J Устойчиви на вандализъм (за складове, видеонаблюдение и др.)
IK защита срещу механични удари: стойности

  1. Заключение

Съвсем логично, използваното в много приложения електрическо и електронно оборудване трябва да работи безопасно в продължение на много години въпреки тежките условия на околната среда. Или поне това е желание на всички нас, които се явяваме в ролята на потребители. И тук на помощ идва IP защитата, която се бори с допустимия температурен диапазон и корозионен товар. Тя гарантира устойчивост на агресивни среди в промишлеността, като: влага, вода, изпарения, киселини, основи, масла или горива. Освен това предотвратява проникването на чужди тела и прах, както и замърсяването с бактерии и вируси или механичното напрежение, дължащо се на удара, за да осигури надеждна работа и безопасна употреба.

За някои предмети от ежедневието ни е от ключово значение да притежават подобна IP защита в някаква степен, за да може надеждно и безопасно да изпълняват функциите си. За вас пък е важно добре да познавате различните класове на защита, за да подберете правилното за вашите цели оборудване. Ето защо екипът на АйСи Интраком ООД остава на ваше разположение за поръчки и възникнали въпроси, като винаги можете да се свържете с нас на имейл: [email protected] или да се обадите на телефон +359 2 9231781, за да намерим заедно най-правилното решение с или без IP защита.

Вижте част от нашите продукти с IP защита