7-те най-важни неща, които трябва да знаете за USB-C стандарта

В днешно време е почти невъзможно да изкараме и ден без да използваме компютър, лаптоп, мобилен телефон или друго смарт устройство. Те са около нас, когато сме на работа или просто си седим вкъщи. Поради тази причина трябва да изберем точната за нас техника.

Днес пoчти вcяĸo електронно ycтpoйcтвo има paзлични видoвe UЅВ пopтoвe. Ето защо се е наложило да се потърси интерфейс, който да е общ за по-голяма част от тях. Това доведе до възникването и на интерфейса USB Type-C или USB-C. Следователно, може да се каже, че USB Type-C конекторът е тук, за да остане и то в ролята си на един от общоприетите стандарти при конекторите.

По-долу сме се постарали да ви кажем кои са 7-те най-важни неща, които трябва да знаете за USB-C стандарта.

1. Какво е USB-C стандарт?

USB-C стандарт се отнася за конектори, който едновременно предават данни и електроенергия. Той е създаден от USB Implementers Forum (USB-IF) - група от компании, която през годините разработва, сертифицира и налага USB стандартите. В USB-IF членуват повече от 700 компании, сред които гиганти като Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft и Samsung. Това е една от причините USB-C да бъде толкова лесно приет от производителите на компютри, смартфони и други джаджи и преносими устройства. Обърнете внимание, че преди години Apple се различаваше със свои собствени стандарти - Lightning и MagSafe. С днешна дата обаче компанията също премина към този интерфейс, което направи USB-C наистина универсален стандарт.

2. Едно и също нещо ли са USB-C и micro-USB?

На пръв поглед конекторът USB-C прилича доста на micro-USB, въпреки че е с по-овална форма и е малко по-дебел. Това се дължи на основната му характеристика, подобна на тази на стандартите Lightning и MagSafe - няма нужда конекторът да се върти, за да бъде включен. Казано с други думи - "правилният път" винаги е нагоре. Стандартните кабели също имат еднакви конектори от двете страни, така че вече не е нужно да се чудим кой край къде трябва да отиде. Това не беше възможно с по-старите USB стандарти, които използвахме през последните няколко години. Така че отговорът е – Не, USB-C и micro-USB не са еднакви.

3. Малко допълнително информация за USB-C стандарта и протоколът USB 3.2

Основният протокол, използван от USB-C конекторите, е USB 3.1. Той позволява скорост на трансфер на данни до 10Gbps. Това теоретично го прави два пъти по-бърз от оригиналния USB 3.0. USB-C портовете, които поддържат тази максимална скорост, се наричат още “USB 3.2 Gen 1x2”. Тук обаче идва един тънък момент - възможно е да се сблъскаме и с USB 3.1 портове, които имат големия размер на USB Type-А. Те се наричат “USB 3.2 Gen 2x1” и се срещат само при настолни компютри, докато USB Type-C конекторите се използват с лаптопи, смартфони и други мобилни устройства.

Някои по-стари USB-C портове поддържат само 5Gbps максимални скорости, така че е важно да потърсим обозначение “USB 3.2 Gen 1x2” или “10Gbps”, за да проверим дали даден USB-C порт поддържа 10Gbps трансфери. Ето защо от USB Implementers Forum предупреждават, че първото поколение на протокола USB 3.1 има същите възможности като тези на USB 3.0 - скорост на трансфер на данни до 5Gbps, докато при второто поколение USB 3.1 се наблюдава едно увеличение - тази скорост е 10Gbps. Това е равно на скоростта, предлагана от стандарта Thunderbolt, за който ще говорим малко по-късно в статията. Друга разлика може да открием и в това, че някои USB-C портове използват максимални скорости от 20GBps и съвсем подобно на 10Gbps се обозначават с “USB 3.2 Gen 2x2”. Тези портове не са широко достъпни в този момент, въпреки че производителите на компютри могат да ги намерят на някои дънни платки за настолни компютри от висок клас. Вероятно и техният ред ще дойде с напредването на технологията USB4, но това може да го покаже само времето.

Знаем, че звучи малко объркващо, но има три неща, които трябва да се отбележат и запомнят:

  • USB Type-C и USB 3.1 не са едно и също нещо;
  • Не всички конектори Type-C работят на 3.1 протокола;
  • Type-C може да бъде и с USB 2.0 протокол.

4. USB-C стандарта е многолик и многофункционален

Сигурно мислите за стария си USB Type-A порт просто като за порт, през който се извършва трансферът на данни, или пък го използвате като свързващо устройства за мишки и други компютърни аксесоари. Но всъщност USB Type-C прави много повече. Това е конектор за всичко - той може едновременно да предава и получава не само видеосигнал, но и енергия. Следователно, може да бъде лесно свързан към почти всички други портове, с които разполага нашият компютър.

За портове като DisplayPort, MHL и HDMI трябва само да открием съответния преходник, за да получим желания трансфер. USB Type-C позволява дори предаването на аудио сигнал, като за момента той не е заменил 3.5 милиметровия жак за слушалки на компютрите. Това обаче не може да се каже и за този на телефоните и таблетите. По отношение на зареждането и трансфера на данни USB-C стандарта измества micro-USB и се използва при по-голямата част модели от висок клас. Затова не трябва да забравяме да обърнем внимание на спецификациите на купуваното от нас устройство, защото не всички USB-C портове са еднакви, както стана ясно.

5. По-бърз и мощен, ако се комбинира с Thunderbolt 3 и 4

Може би най-полезният протокол, който се поддържа от USB Тype-C, е Thunderbolt 3. Той позволява трансфер на данни със скорост от 40Gbps и възможност за пренос на до 100 W електроенергия. USB Type-C с Thunderbolt 3 означава, че с този кабел можем както да зареждаме устройства, така и да прехвърляме големи количества информация. Това е нещо, от което много производители на лаптопи побързаха да се възползват. Някои модели MacBook Pro на Apple разполагат с четири конектора Thunderbolt 3. Всичко изброено дотук ни дава по-голям потенциал за развитие, отколкото този, който имахме преди при по-ранните версии на USB.

Както при DisplayPort и HDMI, не всеки USB-C порт, който виждаме, може да поддържа Thunderbolt 3 или 4 и затова тук също се налага да проверим спецификацията или документацията на избраното от нас устройство. Възможно е някои устройства да имат повече от един USB-C порт, но само част от тях да поддържат спецификация на Thunderbolt.

Тази несигурност, усещаща се при Thunderbolt, ще се промени със стандарта USB4. USB4 портовете, които започнаха да се появяват в началото на 2021 г., поддържат по подразбиране скорости на Thunderbolt 3, като остават обратно съвместими с USB3. Thunderbolt 4 не предлага значителни подобрения спрямо Thunderbolt 3, тъй като за повечето потребители и двата протокола изглеждат сходни на пръв поглед. Начинът, по който Thunderbolt 4 се развива, е чрез удвояване на минималните изисквания за пренос на видео и данни - той изпраща видеосигнал към два 4K дисплея или към един 8K дисплей; при Thunderbolt 3 това може да се случи за само един 4K дисплей. Също така, системата Thunderbolt 3 поддържа само 16Gbps скорост на предаване на данни чрез PCI Express, докато Thunderbolt 4 удвоява изискването до 32Gbps. Това може да е от полза за потребителите, които редовно прехвърлят гигантски видео или други файлове.

6. Какви кабели и адаптери са ни необходими

Както вече стана ясно, USB Type-C е електрически съвместим с всички USB 3.0 портове от стандарта USB 3.1. USB-C обаче е различен като форма и не може да се използва със същия порт както всички останали USB устройства досега. Това означава, че ако лаптопът ни няма USB-C, то ние сами трябва да се снабдим със съответния адаптер, притежаващ овалната форма на USB-C. При Thunderbolt 3 и 4 положението е същото, тъй като те използват физическия съединител на USB-C. За да гарантираме съвместимост и пълна скорост, ще ни е необходим подходящ кабел, специфичен за Thunderbolt. Този кабел е с два USB-C конектора, обозначени с познатия символ на мълния, което го прави и малко по-скъп от стандартния USB-C кабел.

Освен това по-новите докинг станции за компютри и MacBooks, познати още като “докове”, вече имат широко интегриран USB-C. Наличието на само на един USB-C порт вече не е проблем, защото можем да намерим разнообразни решения за USB-C докинг, както от производители на компютри като Dell и HP, така и от други производители. Тези докове могат не само да презареждат лаптопа ни, да ни дадат достъп до допълнителни портове (включително Ethernet, HDMI, USB 3.0 и VGA), но и да добавят поддръжка за множество монитори.

7. Трябва ли ни наистина кабели и адаптери съвместими с USB-C стандарт?

Отговорът е „Да!“ - наличието на USB-C порт става все по-важно допълнение при закупуване на компютър или друго устройство от този тип, защото кабелите с конектори USB-C могат да носят значително по-голяма мощност, която да се използва за зареждане, и по-голяма скорост, която пък позволява бързия обмен на информация. Ако закупим ултратънък лаптоп, той почти със сигурност ще има поне един USB-C порт. Ако пък предпочитаме настолните компютри, то несъмнено ще намерим тези портове там. Следователно, дори и да не се нуждаем от USB-C сега, то скоро може би ще ни потрябва, защото това наистина е устройство за всичко – имаме видео, звук и енергия на едно място.

Добрата новина е, че USB-C вече се превръща в стандарт и то при всички производители и устройства. Това означава, че ако веднъж се снабдим с няколко USB-C кабела, вече няма да ни се налага да търсим други варианти (поне на този етап).

Търсите USB кабели, адаптери или аксесоари? Както при стандарта USB-C, така и при нас от АйСи Интраком ООД може да откриете всичко необходимо за бързия и ефективен трансфер на данни. Ние винаги се стремим да предложим на нашите клиенти най-модерните решения, както и да дадем отговор на всички възникнали мултимедийни въпроси.