Каква е разликата между мрежови шкаф и сървърен шкаф?

Преди да закупите мрежови шкаф или сървърен рак е важно да разберете разликата между различните продукти, които се предлагат на пазара. Това ще ви предпази от грешки и ще ви помогне да изберете точно това, от което имате нужда.

Сървърни шкафове

Сървърният рак шкаф, като например стандартния 42U шкаф, обикновено се използва за монтаж на 19 инчово оборудване. Тези шкафове се използват главно за инсталация на сървъри, UPS-и, монитори и друго подобно активно оборудване. Сървърните шкафове обикновено са 600 мм широки и 1000 мм дълбоки. Разбира се, на пазара се срещат и шкафове с други размери, като например такива с дълбочина от 1200 мм. Обикновено сървърните ракове са с перфорирани предни и задни врати, които спомагат за по-доброто охлаждане на монтираното в тях оборудване. Това е изключително важно, защото много често инсталираното в тези шкафове активно оборудване генерира огромно количество топлина. Друг основен параметър на сървърните шкафове е тяхната товароносимост. Често в такива шкафове се инсталират тежки сървъри, както и UPS-и с множество батерии и поради тази причина, сървърните ракове трябва да бъдат с товароносимост от поне 1000 кг. Този тип шкафове могат да се монтират в дейта центрове и колокационни центрове, като там най-често монтажът им се осъществява, като се закрепват директно върху двоен под. Ако обаче се инсталират като единични бройки в офис помещения, е хубаво шкафовете да имат изтеглящи се стабилизационни крачета. Тяхната роля е да предотвратят преобръщането на шкафа, ако тежък сървър бъде изтеглен напред на неговите релси.

Мрежови комуникационни шкафове

Мрежовите шкафове или мрежовите ракове, много често се наричат погрешно сървърни шкафове. Налице са няколко разлики между тях и поради това – те не трябва да се бъркат. Мрежовите шкафове се използват основно за монтаж на мрежовата инфраструктура, като суичове, рутери, пач панели, както и множество мрежови аксесоари. Често мрежовите шкафове са доста по-плитки, като стандартните им дълбочини са 600 или 800 мм. В повечето случай те имат прозрачна врата от стъкло или някакъв вид плексиглас. Оборудването, което се монтира обикновено в тях, не генерира голямо количество топлина и поради тази причина, не се налага тези ракове да бъдат с перфорирани врати. В зависимост от начина си на монтаж, мрежовите шкафове могат да бъдат стенни или свободно стоящи.

Много често един тип шкаф не може да задоволи всички нужди при изграждането на една кабелна система в даден офис. Необходимо е да се направи точна преценка на използваното оборудване, както и на това, което ще се добавя някой ден. Много често се налага закупуването на различни видове шкафове, в зависимост от конкретните нужди и цели, за които ще се използват.

Важно е да се отбележи, че неправилният избор на шкаф за оборудване, което генерира много топлина, може да доведе до повреда на това оборудване или по-лошо – да предизвика пожар. Екипът на  АйСи Интраком има богат опит в предлагането на сървърни и комуникационни шкафове и с радост ще Ви консултира при избора най-подходящия такъв за вас.