Какви са различните класове LiFePO4 батерии и как да ги разпознаваме правилно?

  • Какво всъщност представляват литиево желязо-фосфатните батерии от клас A?
  • Какви са останалите класове LiFePO4 батерии, с които можем да се сблъскаме?
  • Как фабриките използват различните класове при производството на батерии и защо те влияят на качеството на батерията?

От екипа на АйСи Интраком ООД ще се опитаме да дадем отговор на тези и други въпроси, възникнали по време на работа с отделните класове LiFePO4 батерии. Надяваме се нашата статия да се превърне в полезно четиво за всеки потребител, искащ да избере правилната батерия според нуждите си.

Какви видове класове LiFePO4 батерии има?

Когато фабриките произвеждат една и съща партида LiFePO4 клетки, те ги класифицират според показателите по време на направените тестове, измерващи номиналния капацитет, вътрешното съпротивление и други важни параметри. На базата на получените резултати произведените клетки попадат в три основни класови категории - A, B и C, като някои производители добавят и четвърта - D. Те винаги се категоризират като A, B, C или D, но не съществува единен производствен стандарт за тяхното категоризиране. Всяка фабрика за производство може да има свой собствен стандарт, предлагайки продукцията си с уникален QR код. Но нека сега да разгледаме с какво се характеризират отделните класове LiFePO4 батерии по-обстойно, за да се научим как да ги разпознаваме правилно.

Какво означава една LiFePO4 батерия да бъде клас A?

Клас А е наименованието на стандарта за високо качество на батерията. LiFePO4 батериите от клас А са произведени от клетки, които са в пълно съответствие с всички аспекти на изискваните технически параметри от проведените тестове. Затова ако външният вид е непокътнат, липсват видими повреди, няма подуване или някакви аномалии, батерията се смята за такава от клас А. Материалите за направата, технологията, съхранението на енергия, стабилното зареждане и разреждане, наличните спецификации за нея и изискванията за поддържане на постоянна температура са висококачествени индустриални стандарти, които трябва да бъдат стриктно спазвани.

LiFePO4 батерията от клас А може да се направи от всеки завод, който се води производител на този тип батерии и спазва описаните по-горе правила за производство. Ето защо фабриките организират производството в зависимост от собствения си производствен капацитет и техническите си възможности. След поредица от детайлни работни процеси и проверки на качеството крайният продукт се доставя на клиента. Преди да започне изпълнението на поръчката, всеки завод за производство на батерии обикновено съобщава капацитета на батерията, дебелината, дължината, ширината и други параметри. След това батерията се изработва изцяло в съответствие със стандарта, описан в поръчката. Обикновено батерии от клас А се произвеждат от фирми, които изработват клетки за батерии и имат пълен контрол върху качеството. Те не правят компромис с произведената продукция и гарантират, че всички използвани клетки за производството на една батерия са минали щателни тестове.

Коя LiFePO4 батерия е от клас B?

Ефективността на LiFePO4 батерията от клас В е 80~90% от тази на клас А и следователно материалите и стандартите за изработка са малко по-различни. При клас B се появява терминът процент на дефектност, който засяга номиналния капацитет на батерията. Това може да доведе до нейната нестабилност. Затова е важно всяка фабрика, която произвежда продукти от този тип, да има процент на дефектност, защото той би се оказал ключов при определяне на жизнеността на фабриката и нейните продукти. В индустрията на LiFePO4 батериите няма да има голяма разлика между използваните технологии и материали за направа от фабриките, но в цялостния производствен процес и в изработката ще има. Така разликата в процента дефектни продукти може да се окаже голяма. Едни производители има вероятност да постигнат около 2%, докато други - 5-10%. Именно поради този процент на дефектност се създават и батериите от клас B.

Както стана ясно, при тях има леко разминаване в капацитета на самата батерия. Ако дължината и ширината не отговарят на спецификациите, описани в поръчката, но това не води до голям недостатък по отношение на производителността, то тогава се смята, че батерията също е от клас B. Съвсем логично, нейната цена ще бъде по-ниска от тази на клас А. Освен това много често, ако по незнайно какви причини, батерията от клас А е оставена да престои в склад в продължение на 3-6 месеца без да работи, тя също се смята за такава от клас В. Често срещана практика е големите производители на клетки да предоставят неиздържалите тестове за клас А клетки на други фирми, които от тях произвеждат различни батерии. Веднъж капсуловани е трудно да се разбере какво всъщност е съдържанието на клетките в дадена батерия.

Кои LiFePO4 батерии се определят като клас C?

Батериите от клас C са под средното ниво във всяко едно отношение в сравнение с останалите класове LiFePO4 батерии. Следователно и степента на изработка при заложените стандарти е различна от тази на батериите от класове А или В. Съхранението на енергия, стабилната ефективност на зареждане и разреждане, материалите, от които са направени, технологията и възможността за многократно ползване на батериите от клас С са доста различни от тези на батериите от клас А или B.

За да бъдем точни, ще ви дадем един пример, отнасящ се за някои класове LiFePO4 батерии. В случаи, когато батерии от клас В са съхранявани в склад повече от 8 месеца и все още не са експедирани, те се превръщат в такива от клас С. Батериите от този клас се характеризират с по-малък цикъл на живот, породен от дългото време на съхранение и стареенето на саморазряда, праха и влагата. Това ги прави и най-податливи на подуване. Теоретично, такива батерии не трябва дори да се пускат на пазар, но понякога фирми и потребители, търсейки най-ниската възможна цена, „принуждават“ фирми да произвеждат и продават такива батерии.

Как да разграничим батериите от клас А, B и С?

LiFePO4 батериите от клас А обикновено нямат никакви дефекти, докато тези от клас В могат да имат неравности, вдлъбнатини или други дребни дефекти, а от клас С - очевидни следи от употреба. Най-лесният начин за разграничаване на батериите от класове А и B е, че тези от клас А имат оригинален протокол за изпитване от производителя. Данните в него трябва да включват вътрешното съпротивление, напрежението, капацитета и продуктовия код на всяка батерия (обикновено той е същият като информацията върху QR кода, който играе ролята на доказателство за идентичност). Това също така улеснява производителите на LiFePO4 батерии да предоставят следпродажбено обслужване. Без тези данни 99% от батериите може да се сметнат за такива от клас B. Следователно, различните класове LiFePO4 батерии се характеризират така:

  • клас А напълно отговаря на спецификацията на батерията, точно както е произведена;
  • клас B не отговаря до толкова или има повреди при транспортирането или съхранението, но все пак достига над 80% от оригиналната спецификация;
  • при клас C този процент е много по-нисък.

Трябва да знаем обаче, че всеки производител класифицира произвежданите от него батерии, за да категоризира разликите в производителността САМО на създадените от него такива. Така че типът "клас А" на един производител може да е еквивалентен на "клас С" на друг производител или да бъде дори по-лош. Най-добрият начин да разберете дали дадена батерия е от клас А, В или C, е да проверите дали тя отговаря на посочените от производителя спецификации.

Бъдейки официален представител за България на продуктите с марка Headway, ние се ангажираме да доставяме само и единствено LiFePO4 батерии с А+ качество, отлична производителност, висока безопасност и надеждност. Фирмата Zhejiang Xinghai Energy Technology Co., Ltd., накратко Xinghai Energy, която произвежда батерии под търговската марка Headway, има цялостен интегриран производствен процес. Компанията притежава множество защитени патенти за производство на клетки, като разполага с пълен набор от сертификати и документи, позволяващи продажбата и инсталацията на техните продукти както в ЕС, така и в САЩ. Това прави техните батерии отличен избор, радващ се на висока популярност в много мултинационални телекомуникационни среди.

Може да видите предлаганите от нас LiFePO4 батерии Headway тук.

Нашият екип остава на разположение за поръчки и възникнали въпроси, като винаги можете да се свържете с нас на [email protected] или на +359 2 9231781, за да намерим заедно най-правилното енергийно решение.