Какво е оптичен кабел и как работи

Може би знаете, че оптичните кабели са важни за приложения като Интернет, телефония и кабелна телевизия, но чудили ли сте се как всъщност работи оптичният кабел или защо е идеалният за пренос на данни? За тези от вас, които са любопитни, е статията по-долу, където ще разберете какво точно прави оптичният кабел и на какво е способен.

Оптичният кабел е изграден от оптични влакна, които са дълги, гъвкави, с дебелината на косъм нишки от ултра-чисто стъкло. Оптичните влакна се образуват, когато предварително подготвени заготовки – порции от специално произведено стъкло – се нагряват между 3000 и 4000 градуса и след това се изтеглят със скорост от 66 фута за секунда. Докато оптичното влакно се изтегля, то се наблюдава постоянно под лазерен микрометър, който съблюдава диаметърът му да бъде еднакъв от началото до края.

За да могат оптичните влакна да предават данни на големи разстояния, те трябва да бъдат силно отразяващи. Докато се навиват, новоизтеглените оптични влакна преминават през покриващи купи ултравиолетови пещи, където се покриват с чист и тънък пласт от буферна обвивка, която създава ефект на огледално отражение вътре в самото влакно.

Завършеното така влакно се подлага на серия от тестове, които включват Сила на опън, Измерване на оптичната геометрия, Затихване, Честотен диапазон, Хроматична дисперсия, Работна температура, Зависимост на затихването от температурата и Способност да предават светлина под вода. След като тестовете потвърдят, че новопроизведените влакна покриват всички стандарти, те се продават, за да може с тях да се изработят оптични кабели.

В зависимост от приложението, за което ще бъде използван, както и обема на данните, които трябва да пренася, оптичният кабел може да бъде изграден от един сноп от оптични влакна или от група от снопове. За да се завърши оптичният кабел, влакното или снопът от оптични влакна се поставят в тубичка от PVC, която дава възможност на влакната да се огъват, когато кабелът се извива. Тази тубичка след това обикновенно се покрива с изолиращи и заздравяващи елементи - най-често кевлар. Накрая кабелът получава последна обвивка от PVC или HDPE, която предотвратява навлизането на влага.

За да може завършеният оптичен кабел да предава сигнал, той трябва да бъде свързан към два други важни елемента от  оптичната ситема. Първият от тях е оптичният предавател, който представлява устройство, което преобразува електрически или аналогов сигнал в светлинни импулси, които после излъчва по оптичния кабел. Кабелът след това пренася тази информация до оптичен предавател, който приема светлинните сигнали и преобразува обратно сигнала в оригиналния й вид.

Оптичните кабели имат предимства пред стандартните медни коаксиални кабели, поради това че могат да пранасят по-големи пакети от данни с чувствително по-ниски загуби, разстоянията за пренос са несравнимо по-дълги, има нисък риск от короция, и реално са освободени от външни смущения. За да разгледате широка гама от оптични кабел и компоненти, които могат да изстрелят вашата телекомуникационна мрежа на едно изцяло ново ниво, посетете нашия сайт, в частта му за оптични кабели и компоненти.