Избор между еднобандов и двубандов безжичен рутер

Независимо дали оборудвате офис или просто добавяте Интернет свързаност у дома, като потребител вие вероятно срещате трудности при избора на правилния безжичен рутер за вашите нужди. Много често, техническият жергон, който се използва, може да затрудни процеса на избор между отделни рутери и закупуване на точния такъв. Когато се стигне до избор на еднобандов или двубандов безжичен рутер, има няколко фактора, които да се вземат предвид, и решението неизменно опира до специфичните нужди като офис или домашна употреба, и разбира се, ценовия диапазон.

Ръководството по-долу предоставя информация за различните видове безжични рутери, тяхната скорост, съвместимостта им с различни устройства и тяхната приблизителна цена.

Сравняване на обхвата на безжичните рутери

Важна характеристика на всеки един безжичен рутер е неговият обхват на сигнала. Разликата между еднобандовия и двубандов безжичен рутер е достатъчно голяма, когато стане дума за техния обхват. Долната таблица описва тези разлики при еднобандовия и двубандовия рутер.

Вид на рутера Информация за безжичното покритие
Еднобандов безжичен рутер Най-общо казано, еднобандовите рутери имат по-слаб сигнал, което означава, че техният обхват няма да бъде толкова голям, колкото на двубандовите рутери. Това не го прави автоматично по-лош рутер. За тези, които живеят в малки апартаменти или се нуждаят от рутер в единичен офис, еднобандовият рутер е достатъчен да покрие да осигури необходимият сигнал и покритие.
Двубандов безжичен рутер Поради това, че имат няколко честоти, двубандовите безжични рутери предоставят по-голям обхват на техния сигнал, както и по-голяма сила. Те се позиционират по-добре при площи, които изискват по-голяма достъпност. Безжичните рутери, които ще бъдат използвани в по-големи офиси или къщи, трябва да бъдат двубандови.

Не забравяйте да изберете броя честоти, които най-добре ще задоволят вашите нужди, а не просто тези, които са най-шумно рекламирани. При малки стаи, потребителите може и да нямат нужда от всички или дори от никои от функциите, които двубандовите рутери предлагат.

Сравнение на скоростта на рутерите

Друг важен параметър на безжичния рутер е неговата скорост. Никой не иска да губи времето си и да чака уеб страниците да се заредят, а също така и скоростта на безжичният рутер ще се отрази на продуктивността в офиса. Долната таблица показва разликите в скоростта между еднобандовите и двубандовите рутери.

Вид на рутера Информация за скоростта
Еднобандов безжичен рутер Еднобандовите рутери използват 2.4 GHz честота, която сама по себе си ограничава скоростта на рутера. Ако обаче само един потребител ще използва мрежата, рутерът може да бъде еднобандов и няма да бъде усетено значително забавяне в работата му.
Двубандов безжичен рутер Двубандовите рутери използват едновременно 2.4 GHz и 5.0 GHz честота, като позволяват свързване и на двете честоти и осигуряват по-висока скоост. Те са важни, които ще имат едновеменно няколко потребители в мрежата.

Общо взето, повечето устройства работят на 2.4 GHz честота, като безжични телефони и други електронни устройства. Потребителите, които няколко компютъра, телефони или други устройства, работещи на тази честота, може да почувстват "задръстване" на техния рутер. Към момента малка част от устройствата работят на 5.0 GHz честота и могат да се възползват от по-висока скорост.

Други неща за обмисляне при избора на безжичен рутер

Освен обхвата на сигнала и интернет скоростта, съществуват и други параметри, които потребителите трябва да имат предвид, когато решават какъв рутер да закупят. Долната таблица представя някои от тези важни параметри и обяснение към всеки от тях.

Характеристика Описание
Използване на Интернет Как точно даден потребител в офиса или дома използва интернет, оказва огромно влияние при избора на подходящ интернет. Тези, които пренасят видео и аудио сигнал през мрежата си, както и тези, които играят онлайн игри, ще имат нужда от двубандов рутер. Тези, които използват компютъра си за браузване в интернет и имейли, може да се задоволят и с еднобандов рутер.
Възраст на хардуера Възрастта на вашия компютър, който ще използва даден безжичен рутер е нещо, което трябва да се вземе под внимание. Колкото по-нов е компютърът, от толкова по-голяма скорост ще се нуждае. Потребители, които ще свързват лаптопи, таблети, компютри и мобилни телефони в тяхната безжична мрежа, вероятно ще се нуждаят от двубандов рутер. Тези, които ще използват рутера, за да свържат един или два по-стари компютъра, могат спокойно да се задоволят с еднобандов рутер.
Планиране на бъдещи нужди Купувайки рутер, трябва да бъдат обмислени и бъдещите нужди. Ако планирате ъпрейд на устройствата си, добавяне на нови потребители, нови устройства, то тогава е уместно да се помисли за инвестиране в двубандов рутер, за да можете в бъдеще да посрещнете нарастналото потребление.
Жична свързаност Някои безжични рутери имат мрежови портове, които ще позволят на потребителите да включат мрежови кабел към техния лаптоп или десктоп компютър. Това осигурява по-бърза свързаност, посредством мрежови кабел. Когато избирате между еднобандов или двубандов безжичен рутер, това е функционалност, която трябва да бъде взета под внимание. Допълнителната доза от скорост и възможността за "твърда" връзка с рутера, може да има своите предимства.
Сигурност Докато сигурността може да не е основният критерии за повечето купувачи на безжични рутери, то тя си заслужава да бъде обмислена, особено ако рутера ще се използва в офис. Още веднъж, и двата типа рутери може да имат вградени системи за криптиране, но тези екстри трябва също да бъдат отчитане, когато се избира кое устройство е най-подходящото за дадени нужди на един офис.

Клиентите, които имат горното предвид, ще бъдат по-добре подготвение при покупката на правилния рутер, който да задоволи техните нужди в дома или офиса.

Ценови и бюджетни съображения за безжичните рутери

Накрая, потребителите трябва да обмислят колко са готови да платят за тяхния безжичен рутер. Тук няма нужда от таблица. Основното е, че двубандовите рутери са значително по-скъпи от еднобандовите такива. Понякога, двубандов рутер може да бъде два или три пъти по-скъп от еднобандов. Важно е да се запомни, че потребителите не трябва да закупуват двубандов рутер, само защото има по-добри паматерти. В зависимост от ситуацията, еднобандовите рутери са достатъчни за нуждите на повечето потребители и са по-евтини от двубандовите такива.

Заключение

Закупуването на безжичен рутер е лесен процес след като се изясни за какво ще се използва, както и какви функции са необходими. Обмислете как ще използвате интернет. Колко дълго потребителите ще бъдат онлайн и каква честота ще им е нужна? На какво разстояние ще имате нужда от покритие? Дали всички потребители ще бъдат в една стая и колко е голяма стаята? Трябва сда се има предвид и колко сте склонни да платите за рутер. Също така трябва да се обмисли възрастта на сегашните ви устройства и дали искате да инвестирате в двубандов рутер, защото планирате скорошен ъпгрейд или промяна в начина ви на живот. АйСи Интраком предлага широка гама от безжични рутери, подходящи за домашна и офис употреба. При нас можете да намерите евтин рутер, който да отговаря на вашите нужди.