CWDM като ценово ориентирано решение за пренос през оптична среда

Coarse Wavelength Division Multiplexing (CWDM) е технология, която се използва като ценово ориентирано решение за пренос на големи обеми от данни при телеком операторите или в комерсиалните мрежи. Оптичните мрежи и специално използването на CWDM технологията, са се доказали като най-ефикасния ценови модел.

CWDM обикновено има способността да пренася до 16 канала (дължини на вълните) в честотната рамка от 1270 nm до 1610 nm през 20 nm интервал на каналите. Всеки канал може да оперира на 1.25, 2.5, 4 или 10 Gbit/s.

За да бъде „уплътнен“ капацитетът на една мрежа, е необходимо следното оборудване:

- CWDM SFP модули, които да излъчват на различни дължини на вълната

- CWDM мултиплексор – това е пасивен елемент, който обединява различните дължини на вълните в едно оптично влакно.

- Оптично влакно, по което да се извърши преноса на данни

- CWDM демултиплексор – пасивен елемент, който разделя отделните дължини на вълните

- CWDM SFP модули, които да получат информацията на съответната дължина на вълната.

Важно е да се уточни, че CWDM мултиплексорът и демултиплексорът са идентични продукти, понеже пасивният елемент е двупосочен. Повечето пасивни елементи имат един допълнителен порт, който служи за свързване каскадно на няколко CWDM устройства, които използват различни дължини на вълната. Това позволява лесен ъпгрейд на вече изградена и пусната в експлоатация оптична мрежа.

На пазара се намират по-лесно CWDM SFP-та (наричани още – цветни SFP-та) на честоти от 1490 до 1610 nm. Поради това, ако е необходимо по-голямо уплътняване, често се използва схема с две влакна, където по едното влакно се изпраща сигнал на дължините от 1490 до 1610 nm, а по другото влакно се връща обратният канал отново на същите дължини. За използване на дължините под 1490 nm се препоръчва оптичен кабел с влакно G655.

Екипът на АйСи Интраком с радост ще ви консултира и ще отговори на всички ваши въпроси, свързани както със CWDM мрежите, така и с цялостното проектиране и изграждане на вашата оптична мрежа.