Съвместимост между 40G и 100G модули и портове

За тези от Вас, на които не им се чете цялата статия и искат незабавно да научат дали има съвместимост между 40G и 100G модули и портове – отговорът е „ДА, съвместими са“. Ако искате да научите малко повече – моля да прочетете докрая.
В днешно време скорости за пренос на данни от 10 гигабита в секунда са нещо често срещано. Предлаганите на пазара за целта SFP+ модули са на напълно достъпни цени, независимо дали става дума за сингълмод, или за мултимод.
Както обикновено се случва, щом една технология поевтинее достатъчно и стане масово достъпна, това издърпва технологично напред пазара и за следващите такива, а именно 40G и 100G.
Преносът на 40 гигабита се осъществява с QSFP+ модули, като тези във вариант за мултимод вече са на приемливи цени. Сингълмод модулите обаче все още държат по-високи такива, но се очаква скоро и те да поевтинеят и да станат масово достъпни. QSFP+ всъщност идва от QUAD SFP+, като при тези модули имаме едновременно мултиплексиране на 4 канала по 10G.
Напоследък в дейта и колокационни центрове, скорости от 40G се оказват недостатъчни за свързаност. На преден план изскача нуждата от 100 гигабитова връзка между отделните оператори, което се постига със съответните суичове, поддържащи такива скорости. Оптичните модули, които се използват за целта, са QSFP28. При 100G QSFP28 модулите се използват 4 канала по 25 гигабита, а не 4 канала по 10 гигабита, както е при 40G QSFP+. На външен вид обаче, те изглеждат еднакво, както се вижда на снимките по-долу:

 

Това веднага поражда следните въпроси:

Може ли 40G QSFP+ модул да бъде включен в 100G QSFP28 порт? Възможна ли е съвместимост между 40G и 100G модули?

Причините, поради които е възможно да поискате да направите горното, може да са най-разнообразни, като най-често те варират между долните:

  • Трябва да осъществите свързаност между ъплинк портове на 40G и 100G суичове;
  • Не разполагате с други налични модули;
  • Решавате сега да инвестирате в по-скъпи суичове, с идеята когато оптичните модули поевтинеят, да се ъпгрейднете от 40 на 100 гигабита;
  • и вероятно много други.

Както започнахме в началото – ДА, това е напълно възможно. Трябва обаче да имате предвид, че вероятно ще се наложат малко настройки на суича. При различните суичове и командите са различни, така че ще оставим на Вас да откриете специфичните настройки за Вашия модел суич. Най-общо казано, ще трябва да изключите CDR функцията на 100 гигабитовия порт. Какво точно е CDR – Clock Direct Return и защо я има само при 100 гигабитовите модули, ще обясним в някоя от следващите ни статии.

И накрая - може да е излишно, но да направим няколко важни обобщения и уточнения:

  1. Когато включите 40G QSFP+ модул в 100 гигабитов порт на суича, то максималната Ви скорост на пренос ще бъде 40, а не 100 гигабита. Може да звучи глупаво, но вече имаме няколко обаждания в офиса с въпрос - Защо не работи?;
  2. Обратното също е възможно, макар и малко вероятно да го опитате. Можете да вземете 2 суича с 40 гигабитови порта и в тях да включите 2 модула 100G QSFP+. Ако решите да направите това, максималната скорост на пренос на данни ще бъде само 40G;
  3. Горещо препоръчваме при изграждането на свързаност от 40 или 100 гигабита по мултимод, дори и да е в един шкаф, да се използват поне ОМ3 оптични кабели като минимум. Разбира се, още по-добре ще е, ако имате и използвате ОМ4 свързващи оптични корди.
  4. Ако имате нужда от съвет или Ви трябват модули за изграждане на бърза и надеждна свързаност, винаги можете да се обърнете към нас. Ние от АйСи Интраком ООД винаги се стремим да предложим на нашите клиенти най-съвременните решения за изграждане на тяхната оптична мрежа, както и да отговорим на всички въпроси, свързани с активните оптични модули. При нас можете да намерите не само 40 Гигабита оптични QSFP+ модули и 100 Гигабита оптични модули, но и останалата продуктова гама от активно оптично оборудване, необходима за телекомуникационния обмен на данни.